Hoera! Zomervakantie

Leuke activiteiten in de zomervakantie, wat ga jij doen?


Zomervakantie. Hoera! Of toch niet? De vakantie is in volle gang, veel mensen zitten met de handen in de haren. Wat moeten ze toch allemaal gaan doen die twee maanden lang. Maar wist je dat er eigenlijk best veel (gratis) activiteiten in de zomervakantie te doen zijn met je kinderen? Genoeg om elke dag te vullen. Maar dat hoeft natuurlijk niet, want wist je dat ‘verveling’ af en toe zeker niet slecht is? Voor wie nog niet zo goed weet wat te doen heb ik weer enkele leuke tips en activiteiten bedacht voor tijdens de zomervakantie.


10 Activiteiten in de zomervakantie

Er zijn ontzettend veel activiteiten in de zomervakantie met kinderen. En ja hoor, je vindt ook erg leuke zomeractiviteiten die gratis zijn. Neem een lekkere picknick mee en je bent niet verplicht om ergens met je gezin geld uit te geven aan te duur eten. Ik geef je graag enkele tips zodat jullie altijd wel iets leuks kunnen doen tijdens de zomervakantie met je kinderen.


1. Picknicken in een bos/park/heide/strand

Bossen, parken en strand zijn ideale gratis speelplekken voor kinderen, wist je dat? Veel natuurlijke materialen waar je kinderen zich mee kunnen uitleven. Organiseer een picknick, dit is gezellig en je kan het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Wij hebben een koelbox aangeschaft voor langere ritten maar zo’n rieten mand kan je ook makkelijk vinden. Neem een groot laken mee, lekkere snacks en je hebt (hopelijk) een fijne middag. Je kan eventueel aan een meer gaan zitten, op een strandje, in een park, aan een speeltuin en eigenlijk overal waar plek is.


2. Bloemen of fruit plukken

Ik kan me het moment dat ik voor het eerst in een pluktuin kwam, nog goed herinneren. Normaal gesproken plukte ik mijn bloemen in de berm of kocht ik een bosje op de markt. Bij toeval ontdekte ik tijdens een auto ritje een prachtige bloementuin in Lisse. Er verscheen meteen een glimlach van oor tot oor op mijn gezicht bij het zien van de verschillende kleuren en soorten bloemen.

Ik kreeg een schaar en emmer aangereikt en intens gelukkig liep ik tussen de bloemenvelden door. Toen we uitgeplukt waren, gingen we meten hoe veel onze bosje ‘waard’ was. We zetten de stelen in een houten gat van verschillende afmetingen. Hoe groter het gat, hoe hoger de prijs. Dat zal vast en zeker bij elke pluktuin anders gaan.

Toen ik online op zoek ging, kwam ik erachter dat er heel veel pluktuinen zijn in Nederland. En bij heel veel tuinen zit ook nog eens een plek waar je thee of koffie kunt drinken. Als je zelf op zoek gaat, vind je vast ook een pluktuin bij jou in de buurt!

Essenhoeve - Cadsand

  • Dit is de pluktuin waar ik deze zomer was. Vanaf juli kunnen je hier bloemen plukken.

Locale bloemetjes - Amsterdam

  • Vanaf juni kun je bloemen plukken in deze tuin.

Pluktuin Stoutenburg - Stoutenburg

  • Bij de pluktuin zit ook een theehuis. Van half april tot eind mei kun je hier tulpen plukken en vanaf juli kun je er terecht voor een zomerboeket.

Do it yourselves plukgeluk - Winterswijk

  • Vanaf juni kun je hier bloemen plukken.

Pluktuin Bakkum - Bakkum

  • In het voorjaar kun je hier terecht voor een bos tulpen, in de zomermaanden ook voor andere bloemen.


Met een rieten mand over de arm eindeloos struinen door prachtige boomgaarden, zelf appels plukken en dan thuis genieten van zelfgemaakte warme appelcompote of appeltaart, heerlijk!. Zelf fruit plukken klinkt romantisch en dat is het ook. Het is een heerlijke tijd van het jaar om er gezellig een dagje op uit te gaan. Verzamel maar alvast de jampotjes! Hierbij de leukste pluktuinen in Nederland op een rij.

Framblij - Monster

Het zal je niet verbazen: bij Framblij staat de framboos centraal. Maar je vindt bij deze plukkerij fruit in alle geuren en kleuren. Denk aan bramen, blauwe bessen, appels en peren. Naast fruitplukken kun je hier rondstruinen in het fruitstalletje (elke dag geopend) of een heerlijk taartje eten in de sfeervolle Theeschenkerij. Voor allerlei leuke activiteiten en actuele plukdata bezoek je hun website. Goed om te weten: er kan hier niet gepind worden.

van Reeuwijk - Abbenes

Vanaf ongeveer half juni tot en met half oktober kun je bij van Reeuwijk met je plukmand de pluktuin in om heerlijke aardbeien, kersen en frambozen te plukken. De aardbeien worden geteeld in bakken op stahoogte waardoor je niet hoeft te bukken. Voor de mensen die wat slechter ter been zijn, is er een aardbeienkas direct langs het pad, met harde en vlakke ondergrond. Na afloop is het hier fijn verpozen op het sfeervolle binnen- of buitenterras met een kop koffie en een huisgemaakt aardbeientaartje.

Landgoed de Olmenhorst - Lisserbroek

Gelegen midden in Randstad, tussen Den Haag en Amsterdam, vind je in Landgoed de Olmenhorst een oase aan rust. Het enige wat je hoort zijn appels en peren. Die schreeuwen in het oogstseizoen om geplukt te worden (neem zelf een grote tas of krat mee). Naast fruit plukken kun je deelnemen aan een kookworkshop of zelf kaarsen maken.

Zorgboerderij Buytenhof - Rhoon

Zorgboerderij Buytenhof is een heerlijke plek waar je helemaal tot rust komt en kan genieten van het boerenleven. Het is een van de weinige plekken in Nederland waar de aardbeien nog groeien op de klei. Aardbei liefhebbers kunnen hier eind juni van de aardbeien genieten maar ook buiten het seizoen om hoef je je hier niet te vervelen. Hop even binnen bij de boerderijwinkel, doe mee aan een leuke workshop of geniet van een lekkere chutney in de Theeschenkerij.

Blauwe bessen kwekerij Zeldenrust - Wapse

Vanaf eind juli kun je blauwe bessen komen plukken bij kwekerij Zeldenrust. Lekker om zo vers te eten of om te verwerken in allerlei baksels. Bij de kwekerij is een folder te verkrijgen voor recepten. De schuur doet dienst als kunstgalerie met mooie schilderen (ook te koop) geïnspireerd door de natuur. Op het terras kun je genieten van een kopje koffie met een blauwe bessen taartje.


3. LEGO Discovery center

Heb je echte LEGO fans ? Dan kan je altijd eens een bezoekje brengen aan het nieuwe LEGO Discovery center in Brussel!4. De Kust natuurlijk…

Elk jaar zeg ik het weer, maar het