top of page

Gratis activiteiten met kinderen

Zomeractiviteiten met kinderen die geen geld kosten!


Wat doe je om die twee maanden zomervakantie te overbruggen? Het is vaak moeilijk voor ouders om hun kinderen te blijven entertainen. Alles kost ook zoveel geld. Toch zijn er enkele gratis activiteiten met kinderen die heel leuk zijn. Misschien krijg je hierdoor wel een idee.


1. Naar het park

Trek naar het park. Neem wat speelgoed mee, een groot deken en zet je er op het gras of aan een bank. Is er een speeltuin? Nog beter! In sommige parken zijn ook kinderboerderijtjes. Ook leuk! Ook voor de mama’s en de papa’s kan het heel leuk worden. Neem een koelbox mee en jouw favoriete drinken. Op sommige ‘open’ plekken mag je trouwens ook een BBQ houden.


2. Kinderboerderij

Over kinderboerderijen gesproken.... Vaak zijn kinderboerderijen ook gratis en kan je kiezen of je er iets consumeert of niet. Gewoon op internet even een kinderboerderij opzoeken.

Klik hier voor een lijst met kinderboerderijen in Noord Holland. Dit hoort zeker op het lijstje van gratis activiteiten met kinderen.


3. Een zandkeuken

Wat is dat, zal je wel denken? Nou, het is eigenlijk een geïmproviseerd keukentje in de tuin of zandbak waar de kinders ‘keukentje’ kunnen spelen. Ze bakken (zand)koekjes en (zand)taarten en brengen je (zand)ijsjes. So much fun! Vooral als ze modder maken. Je moet wel tegen zand en modder kunnen natuurlijk.

Eigenlijk een ideale activiteit voor als het warm weer is. Wil je niet dat ze modder maken hou het water dan heel erg ver uit de buurt.


4. Kamperen in de tuin

Houden jullie van kamperen? Begin dan eens in eigen tuin, of die van een vriend wanneer het weer het ‘s nachts toelaat. Natuurlijk wel in een tentje of onder een klamboe. Of kies voor een leuke tipi of pop-up tent!

Zet de tent op, blaas een luchtmatras op, rol die slaapzak uit en desnoods ga je helemaal mee in de fantasie en maak je een vuurtje, eet je bonen uit blik en doe je het zoals de ‘echte’.


5. Knutselen met kosteloos materiaal

Geen idee wat je altijd moet doen met die lege WC-rolletjes, potjes, blikjes, clipjes en weet ik veel wat? Knutselen natuurlijk! Laat die kinderen hun fantasie maar werken, wedden dat het iets prachtigs wordt? Kunst! Geen inspiratie? Klik hier voor leuke knutselspullen, ideeën, Printables of download het gratis knutselmagazine.


6. Modeshow

Laat je dochter/zoon snuffelen in je kast of in zijn/haar kast en houdt een modeshow. OF zet een koffer klaar met allemaal verkleedkleren. Lekker muziekje op en gaan met die banaan. Speel een beetje toneel en laat al die knuffeldieren toeschouwer zijn.


7. Sensory play

Spelen met materiaal dat je in huis hebt. Vul een bak met rijs en verschillende soorten pasta, vul een bad vol met veertjes, vul flessen met kraaltjes… Je zal versteld staan hoe geconcentreerd ze ermee kunnen bezig zijn. Maak anders eens zelf een blotevoetenpad. Vul enkele bakjes met verschillende materialen en laat ze er doorheen stappen. Inspiratie vind je op dit Pinterest bord ‘Sensory Play‘.


8. Ga naar een speeltuin

Een speeltuin is altijd een goed idee (als het niet stormt). Neem een picknick mee en zet je neer op een goede plek om de kids in de gaten te houden. Onderstaande zijn super leuk;


9. Speel een spel

Spelletjes zoals wie is het, raad wat ik teken, hinkelen enz… zijn gratis en makkelijk. Misschien kan je zelf wel een spel uitvinden of het je er thuis nog veel liggen. Steek alle mogelijke spelletjes in een pot en trek er elke dag eentje uit die je samen gaat spelen. Je kan ook thuis een escape room maken of een zoektocht door je huis.


10. Gratis uitstapjes

Ja hoor, er bestaan ook uitstapjes die gratis zijn. Kijk ook eens op de website van je gemeente. Er is superveel te doen, alleen weet je het niet altijd. Wist je dat elke gemeente / stad een informatieve website heeft ? Meestal begint het met visit… . Daar staan ook allerlei tips op en meestal een kalender met alle activiteiten.


11. Poets de auto of je speelgoed

Gratis activiteiten met kinderen waaruit jij nog voordelen haalt? Het kan. Poets je auto eens met de hand. Als kind vond ik dat heerlijk om te doen. In plaats van naar de carwash te gaan heb je een leuke tijd met je kinderen én een schone auto. Yay!

Kinderen vinden het ook heerlijk om zelf hun speelgoed te wassen in een wasserette. Maak een opstelling!12. Organiseer een feestje. Niet jij, je kind

Als kind vond ik het heerlijk om een feestje te organiseren. Ik maakte vlaggetjes, dekte een tafel, maakte lekkers… Met mooi weer lekker in de tuin, gewoon doen! Is super leuk.

Geef je kinderen de mogelijkheid om vriendjes uit te nodigen?


13. Ga samen met je kind foto’s maken

Geef je kind een wegwerp- of speelgoedcamera en ga samen wandelen. Maak foto’s van leuke dingen die je onderweg tegenkomt.

Je kan ook een speelgoedcamera nemen en alsof doen of jouw smartphone laten gebruiken (op eigen risico).


14. Ga naar de bibliotheek

Ga samen leuke boekjes spotten in de Bibliotheek. Wist je dat ze er ook vaak activiteiten organiseren? Surf naar de website van de dichtstbijzijnde bibliotheken. Soms zijn er voorleesmomenten! Erg leuk.


15. Waterspelletjes spelen

Ja, eigenlijk is dit een activiteit die logisch is als het warm weer is. Vul een badje met water, geef ze wat potjes, bedenk grappige spelletjes, laat de tuinslang even sproeien… Alhoewel dat water natuurlijk ook geld kost… Dus dit is een beetje dubbel..

Of ga naar een meertje in de buurt of het strand voor wat waterpret!

Er is genoeg te doen! Fijne vakantie

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page