top of page

Sinterklaas is weer in het land!


Over 2,5 week is het zover, Pakjes avond op 5 december!

De dag dat de Sint de pakjes komt verdelen.

Natuurlijk is de aankomst en intocht al een stuk eerder. Soms liggen de pepernoten al vele maanden eerder in de winkels. Het feest wordt onder de Nederlandse gezinnen nog steeds veel gevierd. Dat hoeft niet met kratten vol cadeaus te zijn, hoewel het natuurlijk wel zo is dat hoe meer, hoe beter. Een paar kleine cadeautjes zijn ook al ontzettend leuk voor een gezellige avond. Bij deze avond hoort natuurlijk ook lekker eten, pepernoten, chocolade letters, chocolademelk met slagroom.

Ieder jaar is het voor velen de meest favoriete feestdag: Sinterklaas. Een dag vol met leuke cadeaus, het zingen van liedjes en niet te vergeten (gekleurde) piet die lekkere pepernoten uitdeelt. In de koude maand december zijn warme pepernoten lekker om weer een beetje op te warmen. Ideaal om zelf te maken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ze gewoon in de winkel te kopen. Bij Sinterklaas kan aan van alles worden gedacht. De bekende intocht die in vele steden en dorpen gehouden wordt, het Sinterklaasjournaal, de bekende kleurplaten, liedjes die gezongen worden, spelletjes die helemaal in het thema van de Sint zijn en nog veel meer. In dit artikel lees je alles over Sinterklaas dat je zou moeten weten, dus twijfel niet om verder te lezen. Ook leuke cadeautips voor sinterklaas is bijvoorbeeld vind je hieronder.


Bij Sinterklaas denk je meteen aan pepernoten. Al maanden voor de Sint daadwerkelijk in Nederland is, genieten we al van pepernoten. Er komen bovendien steeds meer variaties van pepernoten op de markt. Het is overigens ook zeker een aanrader om eens zelf pepernoten te maken. Dit is tevens erg leuk voor kinderen. Het is gemakkelijk en voor je het weet heb je een heleboel pepernoten. De smaak is anders dan in de winkel, maar er zijn veel mensen die dit juist lekkerder vinden. Bovendien heb je er niet veel voor nodig, dus zeker de moeite waard.

Verder heb je nog taai taai en schuimpjes. Ook marsepein is iets dat wel echt bij Sinterklaas hoort. Overigens kunnen deze dingen prima als mix op tafel worden gezet. Pepernoten, taai taai en schuimpjes kunnen prima door elkaar en zijn ook vaak op deze manier in de winkel te vinden. Ten slotte is gevulde speculaas ook nog iets dat hoort bij het Sinterklaas feest. Ook dit kun je weer zelf maken, maar dit kost wat meer tijd en moeite dan de simpele pepernoot. Een gezellige middag bakken zal in ieder geval zorgen voor een avond vol met lekkere dingen, dus probeer het zeker eens uit om het zelf te maken.Je kunt veel doen aan de voorbereiding van 5 december tegenwoordig, ook leuk zijn de Sinterklaas versiering voor in huis, stickers, slingers, bekers, borden, servetten, ect. (bij de Albert Heijn zag ik hele leuke versiering) Ook is het super leuk om zelf versiering te maken, lekker samen knutselen en voorbereiden op 5 december.

De grootste voorbereiding is waarschijnlijk het kopen van cadeaus, ik heb voor jou een top 10 gemaakt van leuke cadeautjes om te geven. Schattige miniatuur kabouterdeur set, stolp met dieren, knutsel sets, tutu's (voor prinsessen) en meer. Hopelijk zit er iets leuks tussen voor je!

Natuurlijk gaat Sinterklaas gaat niet alleen om de cadeaus, maar dat is wel wat mensen weer samenbrengt op Sinterklaas avond. Ik heb heerlijke herinneringen aan 5 december, we aten vroeg iets makkelijks als soep met brood, dan werd de salon tafel weggeschoven en ging de Sinterklaas muziek aan.

Mijn moeder maakte warme chocolademelk en we gingen op het kleed gezellig samen zitten. Dan werd er gebonkt op de deur en hoorde we gestommel in de gang, snel gingen we naar de gang. Daar vonden we wasmanden vol cadeautjes! Zo leuk en spannend! (Ik heb bewondering voor mijn moeder dat ze elk jaar weer de beste cadeautjes had gevonden voor ons)

Bij het uitpakken kan dit op verschillende manieren worden gedaan. Zo kun je een spelletje doen met een dobbelsteen waarbij de een een cadeautje mag pakken als diegene een bepaald nummer gooit. Een andere mogelijkheid is om in een rondje te gaan zitten waarbij steeds ieder een cadeautje pakt. Zo gaan de cadeaus ook in de juiste volgorde op en is het niet zo dat de een met een heleboel zit en de ander op het eind pas alles kan uitpakken. Er zijn online een heleboel spellen te vinden waarbij je kunt kijken op welke manieren je het allemaal kunt uitpakken. Wij pakten vroeger om de beurt een cadeautje de we dan meteen mochten uitpakken.


Sinterklaas is in ieder geval voor veel mensen de meest gezellige feestdag van het jaar. De pieten lopen door de steden en dorpen en delen pepernoten uit terwijl de Sint zorgt voor de cadeaus. In de periode van Sinterklaas is het overigens ook helemaal niet erg om ook nog te kijken naar een leuk cadeau voor jezelf. Tijdens deze periode zijn er allerlei kortingen op vele verschillende producten.


Ben jij al helemaal klaar voor Sinterklaas of heb je nog geen idee wat je op je lijstje wilt zetten? Wellicht kun je dan wat inspiratie opdoen uit bovenstaande ideeën.


Veel plezier met voorbereiden en een fijne Sinterklaas avond gewenst!


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page