top of page

Kinderfeestjes, hoe pak je het aan?

Bijgewerkt op: 13 okt. 2022

Kinderfeestjes, voor kinderen het moment van het jaar om naar uit te kijken en voor ouders (lees: moeders) al snel een stressmoment.

Waar begin je? Wat ga je doen? Waar ga je het doen, thuis of buiten de deur? Wie nodig je uit? etc. Wanneer is het kinderfeestje geslaagd en hoe ga je het aanpakken?


kinderfeestjes Zuidoostbeemster
Kinderfeestjes, hoe pak je het aan?

Begin op tijd met je kinderfeestje

Ben je iemand die snel stress krijgt bij alleen al het denken aan een kinderfeestje? Probeer dan zo vroeg mogelijk al overzicht te krijgen door een goede planning te maken. Zo verklein je de kans om voor onaangename verrassingen te staan en het geeft je meer rust. En als er dan iets niet gaat zoals je had bedacht, ligt dat in ieder geval niet aan jouw voorbereiding ;-).

In het magazine van little fox party box staan handige tips, inspiratie en een checklist die je vast verder kunnen helpen.


Hoeveel kinderen nodig je uit op een kinderfeestje?

De jarige job wil natuurlijk alle vriendjes/vriendinnetjes op deze belangrijke dag erbij hebben! We hebben het onderzocht en er is geen vast antwoord, het aantal genodigden wisselt heel erg per gezin. Een veelgebruikte stelregel is dat je 1 gast mag uitnodigen per leeftijdsjaar plus 1. Een kind van 6 zou dus 6 plus 1 = 7 vriendjes/ vriendinnetjes mogen uitnodigen.


Hoelang duurt een kinderfeestje gemiddeld?

De meeste feestjes duren rond de 2,5 - 3 uur. Tip: maak een lijstje van de activiteiten die je in gedachten hebt en de tijd dat de kids hier zoet mee zijn, je kan hier ook een draaiboek van maken. Zo weet je hoeveel tijd je nodig hebt per activiteit en hoelang het feestje gaat duren!


Bijna elk feestje begint met taart en cadeautjes. Het openmaken van de cadeaus zelf is al een activiteit, hier kun je allerlei leuke spelletjes mee doen;

  1. Tik tik wie ben ik: De jarige zit met een blinddoek om op een stoel in het midden. De gasten gaan een voor een achter de jarige staan en tikken hem of haar op zijn schouder. Ze zeggen “tik tik wie ben ik”. Als de jarige het goed raadt dan mag het cadeautje open! bonustip: Met gekke stemmetjes maak je het spelletje nog spannender en uitdagender.

  2. 123456 wie mag mij een cadeautje geven: Iedereen gaat in een cirkel staan, de jarige in het midden. Hij of zij draait met dichte ogen een rondje en wijst iemand aan die het cadeautje mag geven.

  3. Ballonnen met naamkaartjes en confetti: Stop briefjes met de naam van de gasten in een ballon en stop er voor een feestelijk effect nog wat confetti of glitters in. De jarige prikt de ballon kapot en de naam die uit de ballon springt mag een cadeautje geven.

Met de cadeautjes uitpakken en een spel ben je zo weer 30 minuten verder. Als je een speurtocht doet dan kost dit ook al snel een uurtje a 1,5 uur. Knutselen duurt ongeveer 40 minuten en voor korte spelletjes kan je rekenen rond de 10 minuten per spel, afhankelijk van wat je doet.

Tip: vergeet niet de reistijd mee te rekenen als je buiten bij bijvoorbeeld een speeltuin of pannenkoekenhuis afspreekt.


Kinderfeestje activiteiten, wat gaan we doen?

1. Spelletjes voor op het feestje:

  • Stoelendans

  • Zaklopen

  • Sjoelen

  • Koekhappen

  • Spijkerpoepen

  • Snoepjes happen in een bak water of vla

2. Knutselen op het feestje:

  • Fotolijstje versieren

  • Armbandjes maken

  • Tas versieren

  • Dromenvanger maken

  • Cupcakes maken en versieren

3. Groepsactiviteit voor je feestje:

  • Een speurtocht of schatzoeken

  • Een kookfeestje

  • Schmink en theater. Bedenk en acteer in je eigen theaterstuk!

  • Fotoshoot (zet een coole photobooth neer)

4. Georganiseerde feestjes buiten de deur:

  • Een uitje naar een speelparadijs of een speelkasteel.

  • Jumphal

  • Zwembad

  • Workshop (bij Little fox party box op locatie :-)

  • Bowlen

  • Naar de bioscoop

  • Dierentuin

Uitnodigingen van je kinderfeestje

De meeste ouders geven aan dat ze twee weken van tevoren de uitnodigingen bezorgen, dit omdat er soms wat geregeld moet worden met oppas die brengt en ophaalt of sport die afgezegd moet worden. Je kan ze op de post doen of zelf even langs brengen. En laten we eerlijk zijn… tegenwoordig is een leuke email of Whatsapp uitnodiging ook wel zo praktisch.

In het magazine van little fox party box kun je leuke en originele uitnodigingen printen.


Wat wordt het thema voor je kinderfeest?

Natuurlijk hangt het ervan af wat de wensen zijn van de jarige.

Als het thema eenmaal is gekozen dan kan je vervolgens alle slingers, toeters en bellen er omheen bedenken. Kortom, je kan het zo groot maken als dat je zelf wil.

Met een thema zit je altijd goed. Die thema’s verschillen van prinsessen tot safari, enz.

Om het thema heen kan de taart en de versiering bedacht worden.


Als het thema een dierentuin is dan ben je best wel een tijdje zoet met het verkleden en schminken van de kinderen. Kinderen vinden het heerlijk om omgetoverd te worden en 100% in het thema te passen. Schmink is super makkelijk te verkrijgen bij de feestwinkel en als je daar geen tijd voor hebt dan zijn plaktattoo’s dé perfecte vervanger. Het maakt kids vaak niet eens uit wat voor plaatjes het zijn, zolang ze maar helemaal onder geplakt thuiskomen! Een thema draait om een verhaal. Tover de ballonnen, de taart, de eettafel en zelfs de kinderen helemaal om naar het thema! Kijk voor leuke thema versiering op tafel eens bij Meri Meri zij verkopen de meest schattige en originele versiering voor alle soorten feestjes.



Eten bij een kinderfeestje

Er is altijd veel te snoepen op een kinderfeestje, het begint al met de taart.

Je kan ook kiezen voor een High Lemonade, vul een etagère met sandwiches, soesjes, brownies, en ander lekkers en zet een mooie kan met bijvoorbeeld roze limonade neer.

Patat met worstjes doet het ook altijd goed of bak pannenkoeken en laat de kinderen deze versieren met slagroom, spikkels, chocola en fruit.


Een planning bij je feest

Het is fijn om te weten wat je in welke volgorde wilt gaan doen. Maak daarvoor een planning zodat je voor jezelf weet waar je aan toe bent. Het is prettig om structuur te hebben en vervolgens dat plan te volgen. Zorg dat je bepaalde activiteiten hebt gepland met genoeg pauzes zodat de kinderen wat kunnen eten en drinken en uit kunnen razen! Bespreek van tevoren met de kids wat er allemaal gaat gebeuren. Laat ze weten wat de activiteiten gaan worden.

Het is ook fijn als je een hulp ouder/ partner of vriendin hebt om je te helpen met alles.


Het einde van je kinderfeestje

Aan het einde van zo’n dag is het haast wetenschappelijk bewezen dat de kinderen gesloopt zijn. Bedenk daarom ook van tevoren hoelang je het feestje wil houden, hoe zwaar de activiteiten zijn, op welk moment van de dag het feestje is en tot hoe laat het duurt. Kids zijn namelijk prikkelbaar als ze moe zijn en het is fijn als de ouders ze op het perfecte moment komen ophalen.

Een goodiebag (in thema) mee geven valt altijd in de smaak.

Als je een feestje wil organiseren dan zijn er wel een miljoen dingen waar je aan moet denken: de locatie, hoeveel kinderen, wat voor eten, welke activiteiten, is er een thema, welke tijden, versiering, entertainment enzovoorts enzovoorts! Als allereerste is het goed om in te schatten wat überhaupt het publiek wordt. Een groep die bestaat uit twaalf kinderen van zes jaar oud reageert en beweegt heel anders dan een groep die bestaat uit 7 kinderen van 8. Jongere kinderen zijn vaak langer zoet met één activiteit maar houden dan ook weer wel van wat aandacht. Oudere kinderen vinden het aan de andere kant fijner om meer hun eigen dingetje te doen. Zelf wat te knutselen, zelf spelen met andere kindjes zelf het drinken inschenken. Ze zijn meer hun eigen ding aan het doen. Dus, als je je publiek kiest, kijk dan waar ze behoefte aan hebben! Dan kan je vervolgens de rest van het feest in elkaar zetten.


Succes met het organiseren van je eigen kinderfeestje!


Hulp nodig bij plannen van een feestje?

Wij helpen je graag!


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page