top of page
herfst

Hello herfst!

Het is herfst en dus de tijd om lekker thuis te gaan knutselen bij de kachel, maak samen de mooiste wintercreaties voor in huis met bladeren.

Ze zijn overal te vinden, op straat, in het bos of in je eigen tuin.

Hierbij 6 leuke ideeën om te maken met blaadjes;

knutselen herfst

1. Hoe lief zijn deze bungelende schoonheden?
ik hou van het aquareleffect erop. Schilder de voor- en achterkant en hang ze op tot een mooie mobiel.
Dit is een leuk en gemakkelijk project voor vrijwel elke leeftijd. Kleine handen kunnen de blaadjes schilderen en versieren en een ouder persoon kan alles samenbinden. Oudere kinderen moeten zonder hulp van begin tot eind kunnen voltooien. Het beste van alles is dat je al deze materialen rondom je huis, plaatselijke park of bos kan vinden.

herfst knutselen
herfst knutselen
herfst knutselen

Wat heb je nodig:

Gedroogde bladeren

2 stokjes van gelijke grootte

Touw (of garen)

Verf

Zwarte stift

Een kraal

herfst knutselen
herfst knutselen

Instructies: Ga naar buiten om wat mooie droge bladeren te verzamelen. Verse zal ook werken, maar het kan een beetje moeilijker zijn om de verf te laten blijven zitten. Verf de ene helft van het blad in een blokkleur en maak een eenvoudig patroon op de andere kant. Ga op deze manier door met het schilderen van alle bladeren.Gebruik dezelfde kleuren om je twee stokjes te schilderen. Maak een schets van de patronen die je op je bladeren hebt gemaakt met zwarte stift. Pak wat touw en bind je stokken samen in een kruisvorm. Knip verschillende lengtes touw af en begin je bladeren aan de stokjes te binden. Zorg ervoor dat ze mooi uitgespreid zijn, zodat ze niet in de knoop raken.Bevestig ten slotte een extra stuk of touw aan de uiteinden van alle vier de takken. Verzamel de snaren bij elkaar en schuif op een kraal. Maak een lus met het touwtje en leg een knoop bovenop de kraal.
Hang op en geniet!

TIPS:
Verf beide zijden van de bladeren voor een nog helderder resultaat.Kies een kleurenpalet en oefen je ontwerpen voordat je aan de slag gaat.Hang dit niet op een plek met veel wind, omdat het gemakkelijk in de war raakt.

herfst knutselen
herfst knutselen

2. Hoe eenvoudig en geweldig zijn deze voertuigen van bladeren? Deze zijn zo bijzonder dat ik ze achter glas zou drukken en bewaren!

3. Maak kunst van dingen die tijdens een natuurwandeling zijn verzameld.

herfst knutselen
herfst knutselen

4. Heb je ooit zoiets schattigs gezien als deze schattige kleine egel met blad en houtnerf?

herfst knutselen

5. Als je ze in de gaten houdt, kunnen bladeren veranderen in levendige beestjes!

herfst knutselen

6.Lantaarn van bladeren

herfst knutselen

Materialen:
Geperste herfstbladeren (raap wat gevallen bladeren van de grond en druk ze ongeveer een week in een dik boek) vetvrij papier
Rond blik- of ijscontainer (zoals Ben & Jerry)
Strijkijzer 
Schaar
Een stuk oranje of rood karton of geverfd aquarelpapier 
Lijm (hete lijmpistool of witte plakkerige lijm)
Perforator
Handvat uit een papieren boodschappentas of in bruin/ groen omwikkeld bloemendraad uit een handwerkwinkel (of je kan een pijpenrager gebruiken)
Theelicht (LED of echte vlam)
Glazen pot
Dikke, gedempte dubbelzijdige tape (bij gebruik van een echt theelichtje)

Stap 1: De basis; snijd de onderste 3/4 van het ronde blik of container af en recycle de rest. Dit wordt de basis van de lantaarn.

Stap 2: Het midden; Knip twee stukken vetvrij papier van 18,5 breed bij 9 hoog.
Leg een stuk op een strijkplank (of een tafelblad bedekt met kussenslopen). Zet het strijkijzer op de laagste stand. Leg geperste bladeren op het vetvrij papier, met hun meest kleurrijke kant naar je toe.
Wanneer de bladeren zijn gerangschikt zoals je ze wilt, plaatst je voorzichtig het tweede stuk vetvrij papier op de bladeren. Strijk voorzichtig over het vetvrij papier om de twee stukken samen te smelten. Op dit punt kun je de randen bijsnijden, zodat ze gelijk en recht zijn. (Een papiersnijder is handig!)

hefst.png
herfst

Stap 3: Samenvoegen; Knip een paar 3/4 brede stroken uit het karton. (Ik had wat mooi papier bij de hand dat beschilderd was met acrylinkt dat ik gebruikte in plaats van karton.) Lijm een ​​strook langs de hele onder- en bovenranden van het vetvrij papier, en zorg ervoor dat de strook is vastgelijmd aan de kant die de bladeren het helderst laat zien kleuren. Hoewel je het niet op de foto kunt zien, waren mijn strips niet lang genoeg, dus ik gebruikte stukjes van een andere strip om ze tot aan de rand te verlengen.

herfst knutselen

Bevestig vervolgens het vetvrij papier aan de basis door de onderkant van het vetvrij papier gelijk met de onderkant van de basis uit te lijnen. (Zorg ervoor dat de kant met de kartonnen stroken naar buiten wijst.) Lijm voorzichtig rond de randen van de basis en rol het vetvrij papier eromheen. (Een heet lijmpistool maakt deze stap gemakkelijker, maar je zult snel moeten werken.) Je krijgt wat overlap tussen de twee vetvrij papierranden, dus laat een dunne lijn lijm van onder naar boven lopen bij de overlap, om de lantaarn in een cilindrische vorm te sluiten.

Stap 4: Een handvat bevestigen; Maak vervolgens twee gaten met een perforator of een potloodpunt dicht bij de bovenkant van de lantaarn. De gaten moeten tegenover elkaar liggen. Bevestig het type handvat dat je gebruikt door de twee gaten. Als je een handvat van een papieren boodschappentas of gewikkeld draad gebruikt, draai of lijm dan elk uiteinde aan elkaar om het stevig vast te maken. Als je van plan bent om de lantaarn met een echte vlam aan te steken, bevestig dan een pot aan de lantaarnbasis met een klein stukje dubbelzijdig plakband en plaats er een theelichtje in.
Zorg ervoor dat je je verlichte lantaarn niet onbeheerd achterlaat, of gebruik een LED-theelichtje zonder zorgen! De lantaarns brengen zo'n mooi licht en sfeer in een ruimte! Genieten ervan!

herfst knutselen
bottom of page